За реставрацията

Арх. Емма Москова, мой ментор и учител, когато говореше за допустимата степен на реставрационна намеса и докъде можем да стигнем в нашите интервенции върху архитектурните и архитектурно-археологически паметници, цитираше следния постулат: „Недвижимият паметник на културата е такъв, само ако неговите образ, материя и място са автентични”.

Днес аз бих добавила: „и неговият контекст”!

Средата/контекстът  – във всякакъв смисъл.

***

Когато започнах работа като млад архитект в Националния институт за паметниците на културата, директор беше арх. Иван Николов, възпитаник на Мюнхенската политехника преди Втората световна война. Веднъж той разказа следната история: негов професор решил да се разходи един съботен ден до току-що построена по негов проект банка. Попитал минаваща възрастна дама, какво мисли за сградата. Отговор бил следният: „че какво има да мисля – тя си е тука открай време”… (това се случва далече преди създаването на ЮНЕСКО и Венецианската харта).

***

В последните десетилетия в България сме свидетели на постоянни и ескалиращи травми върху урбанистичния, архитектурен, исторически и природен контекст. Трудно може да се оспори това твърдение.

Въпросът, който ни терзае е,  възможно ли е и как да повлияем върху страховития напор на т.н. „бизнес” и неговите народни избраници, щото те: да пощадят от разкопаване всички тракийски могили, да спрат да строят нови средновековни крепости, да се откажат от  небостъргачи върху сакралния силует на Витоша с и т.н и т.н.

***

За щастие, архитектурното наследство, както се губи чрез активна употреба и консумация, така се попълва  с нови територии… Неотдавна се запознах с един преподавател в Сорбоната по архитектурата на 70-те години на XX век…

…Археологическото наследство обаче е ограничен ресурс. Археологическите разкопки по същността си са деструктивни. За да стигнат до артефактите, археолозите разрушават неговия контекст, а древните архитектурни градежи, след хилядолетен летаргиен комфорт  в земята са обречени на атмосферните условия…

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s